IMG_6265

Отборът на Легендите стана първият шампион на най-новото любителско първенство – Спорт Волей. На финалът на първенството тимът на Легендите победи другия столичен отбор на Металиченца с резултат 3:2 гейма.

През изминалия уикенд в Тетевен се проведоха финалите на най-новата любителска лига Спорт Волей. Шест отбора достигнаха до финалната фаза на първенството, като те бяха разделени в две групи по три отбора. В група А на финалите попаднаха отборите на Престиж (Варна); Металиченца (София) и Виктория Волей ( Пловдив). В другата група се събраха отборите на Легендите (София); Божур Волей (София) и Крис (Варна).

В първия ден на турнира се срещнаха отборите на Металиченца и Престиж. Отборът от София успя да постигне чиста победа с 3:0 (25:12/ 25:17/ 25:23) части над тима на Престиж (Варна), като символичните домакини от столицата имаха проблеми единствено в третата част на мача, но успяха да покажат по здрави нерви и затвориха мача в три гейма.

Във втория мач за деня отборът на Крис (Варна) успя да надделее над  състава на Божур Волей с 3:0 гейма ( 25:18/ 26:24/ 27:25) Първата част на срещата започна по  най-добрия начин за отбора на Божур Волей като те успяха да поведат в срещата с 11:4 точки. Последва мобилизация от страна на тима от Варна и те успяха да стопят разликата, като дори при второто техническо прекъсване на гейма вече водеха в резултата с 16:13 точки. Варненци успяха да увеличат аванса си след почивката и без проблеми затвориха частта с резултат (25:18).  Вторият гейм на двубоя продължи с доминация от страна на отбора на Крис и те поведоха още от самото начало на частта. В края на гейма момчетата на треньора Добромир Лазаров се мобилизираха и успяха да настигнат символичните гости при резултат 24:24. Силите на момчетата от Божурище обаче стигнаха само до изравняване на резултата и те загубиха следващите две точки а с това и втория гейм на срещата. Третата част на срещата протече по идентичен начин с втората. Отборът от Варна взе ранен аванс в гейма, като в края на частта отборът на символичните домакини успя да изравни резултата при двадесет и четири равни, но и този път момчетата на Добромир Лазаров нямаха сили за нещо повече и загубиха и третия сет в срещата с резултат 25:27. По този начин Крис Варна успя да постигне чиста победа на старта на финалната шестица на първенството.

В първия мач от втория ден от финалите на Спорт Волей се срещнаха отборите на Виктория Волей и Металиченца. Получи се една изключително красива среща, като в крайна сметка надделя опита на отбора на Металиченца и те спечелиха срещата  с 3:2 гейма  ( 22:25/ 26:24/ 25:13/ 20:25/ 15:12) след близо два часа игра. По този начин тимът от София си гарантира първото място в групата и по този начин се класира за финала на първенството.

Втората среща за деня противопостави отборите на Крис (Варна) и Легендите. Отборът на Легендите успя да победи варненци с 3:0 гейма ( 25:23/ 25:20/ 25:20 ) Първата част на двубоя бе най-равностойна, като Легендите успяха да спечелят малка преднина в точките, която успяха да задържат до края на частта. В следващите два сета на срещата символичните домакини натрупваха аванс още от  самото начало и успяваха безпроблемно да спечелят и двете части с резултат 25:20 точки.

Във втория си мач за деня младите юноши на Виктория Волей постигнаха безпроблемна победа над състава на Престиж (Варна) с 3:0 гейма (25:19/ 25:15/ 25:11) През цялото време на срещата си личеше че тимът от Пловдив е по-добрият от двата и нямаше никакви проблеми да спечели срещата за по-малко от час.

Последната среща от деня противопостави отборите на Божур Волей и Легендите. Двата тима се срещнаха за четвърти път през този сезон, като за трети пореден път победата отиде при състава на Легендите. Първият гейм на срещата започна вихренно за момчетата от Божурище, като те успяха да прегазят своя опонент и взеха частта с 25:13 точки.  Последва смяна на игровата схема от страна на Легендите, като във втората част като разпределител на полето се появи Велислав Йонев на мястото на Свилен Рашев. Тази промяна веднага оказа своя ефект и тимът на гостите заигра много по-добре. Те водеха на първото техническо прекъсване с резултат 8:4 точки. Последва мобилизация от страна на отбора на  Божур Волей и второто прекъсване в гейма дойде при резултат 16:13 за момчетата на Добромир Лазаров. След като успяха да поведат в резултата момчетата от Божурище, като че ли решиха, че вече са спечелили частта и това доведе до спад в техния игрови ритъм, като техният опонент успя да се възползва от този спад в тяхната игра и изравни резултата при 20:20. Последва по-концентрирана игра от страна на капитанът на Легендите Марио Илиев и неговите съотборници и те изравниха резултата в геймовете след 25:22 в тяхна полза.  Загубата на втория сет в двубоя доведе до срив в играта на Божур Волей и в следващите две части те не успяха да покажат това, което могат и логично загубиха срещата с 3:1 гейма. По този начин отборът на Легендите постигна втора победа в своята група и заслужено се класира на финал в първенството, където му предстоеше да срещне отбора на Металиченца.

Крайно класиране в групите:

Група А

1. Металиченца (София)

2. Виктория Волей

3. Престиж (Варна)

 

Група Б

1.Легендите (София)

2. Крис (Варна)

3. Божур Волей (София)

 

В посления ден от финалната шестица на Спорт Волей в спор за петото място се изправиха завършилите на последно място в своите групи отбори на Божур Волей и Престиж. Момчетата на треньора Добромир Лазаров успяха да покажат по-голяма мобилизация в този двубой и успяха да спечелят петото място в крайното класиране след победа с 3:1 гейма (25:22/ 25:17/ 23:25/ 25:23).

В спор за бронзовите медали един срещу друг се изправиха отборите на Виктория Волей (Пловдив) и Крис Варна. Момчетата от Пловдив успяха да покажат повече свежест в този двубой и заслужено спечелиха срещата с категоричното 3:0 (25:23/ 25:19/ 25:18) и  по този начин се окичиха с бронзовите отличия в първото издание на любителската лига Спорт Волей.

Финалът на първенството противопостави отборите на Легендите и Металиченца. Срещата се превърна в истинска битка за златните медали, която продължи над два часа. Първият гейм на срещата започна с предимство на отбора на Металиченца, като те успяха да поведат в резултата още от самото му начало и безпроблемно записаха в актива си първата част на срещата. Отборът на Легендите отново предприе смяна на своята схема на игра, като в игра като разпределител, по подобие на мача с Божур Волей се появи в игра Велислав Йонев. Тази рокада в играта, отново даде резултат и водени от своя диагонал Емил Георгиев съставът на Легендите съумя да спечели втория гейм на срещата, като по този начин изравни резултата във финала. Третият сет предложи много красива и оспорвана игра от двете страни на мрежата, като в самия му край водени от своя лидер Георги Ризов, отборът на Металиченца спечели минимален аванс, който се оказа достатъчен, за да бъде спечелен гейма. Загубата на третата част не обезкуражи капитана Марио Илиев и неговите съотборници, те показаха пределна мобилизация и концентрация и вкараха мача в тайбрек. Петата решителна част на мача започна по превъзходен начин за Легендите, като те натрупаха аванс в точките още от самото му начало. Смяната на полетата в тайбрека дойде при 8:4 за Легендите. Водени от своя диагонал Георги Ризов тимът на Металиченца заигра на върха на своите възможности и стопи разликата в точките до 10:11. Точно в този момент най-добрият играч на Металиченца обаче изпрати атака в аут, което даде предимство на техните опоненти, който последствие затвориха тайбрека с 15:12. Отборът на Легендите показа по-здрави  нерви и по този начин съумя да спечели двубоя с 3:2 (29:27; 19:25; 26:24; 23:25; 12:15). Така съставът на Легендите се окичи с титлата шампион в дебютното издание на любителската лига Спорт Волей.

Освен медалите, след края на финалната среща бяха раздадени и индивидуалните награди: Заслужено за най-полезен състезател ( MVP) бе определен Велислав Йонев от тима на Легендите, който по време на финалния турнир се справяше еднакво добре на цели три поста- център; посрещач и разпределител. За най-добър разпределител бе избран младият разпределител на Виктория Волей – Димо Димов. Наградата за най-добър диагонал заслужено отиде при Георги Ризов от отбора на Металиченца, който беше истински лидер за своят отбор. Още един от индивидуалните призове отиде при тима на Металиченца – за най-добър център бе определен – Константин Тренов. За най-добър посрещач бе избран Иван Топчийски от отбора на Легендите, а за най-добро либеро награда заслужено отиде при либерото на отбора на Божур Волей- Анатоли Пенев.

 

ИНДИВИДУАЛНИ НАГРАДИ:

– НАЙ-ПОЛЕЗЕН СЪСТЕЗАТЕЛ (MVP): ВЕЛИСЛАВ ЙОНЕВ (ЛЕГЕНДИТЕ)

– НАЙ-ДОБЪР ПОСРЕЩАЧ – ИВАН ТОПЧИЙСКИ (ЛЕГЕНДИТЕ)

– НАЙ-ДОБЪР ДИАГОНАЛ – ГЕОРГИ РИЗОВ  (МЕТАЛИЧЕНЦА)

– НАЙ-ДОБЪР ЦЕНТЪР – КОНСТАНТИН ТРЕНОВ (МЕТАЛИЧЕНЦА)

– НАЙ-ДОБРО ЛИБЕРО – АНАТОЛИ ПЕНЕВ (БОЖУР ВОЛЕЙ)

– НАЙ-ДОБЪР РАЗПРЕДЕЛИТЕЛ – ДИМО ДИМОВ (ВИКТОРИЯ ВОЛЕЙ)

 

Очаквайте запис от всички финални мачове и подробни галерии с много снимки!

Адмирации за всички участващи отбори!

Благодарим и за подкрепата в развитието на лигата на: Виктор Петров, Любомир Петров, Георги Тодоров, Иван Ризов.